Hoe de Brexit ons zal raken – De Telegraaf 27/03/2017

Home / In the media / Hoe de Brexit ons zal raken – De Telegraaf 27/03/2017

„Als je geen grote lidstaat in je blok hebt, wordt het heel lastig maatregelen erdoorheen te krijgen”, zegt onafhankelijk consultant Joost Mulder, die al jaren in Brussel werkt.

Volgens oude verdragen kunnen die rechten om te wonen en te werken niet zomaar afgenomen worden, zegt consultant Joost Mulder. „Voor EU-burgers die nu al in het VK wonen, is de kans groot dat ze mogen blijven. Maar voor nieuwe expats zal het lastiger worden. De Britten kunnen met quota gaan werken, zoals de VS al doet. Per sector wordt een beperkt aantal buitenlandse werknemers toegelaten. En zonder zicht op werk, heb je er niks meer te zoeken.”

De Britse premier May zei dat ze ’liever geen deal heeft dan een slechte deal’. Dat zou slecht nieuws zijn voor de ruim 2 miljoen EU-burgers die in het VK wonen, die daarmee mogelijk hun rechten verliezen. Sommigen van hen wachten de onzekerheid niet af, en keren nu al terug naar het vasteland, ziet Mulder. „Zij weten bijvoorbeeld niet of ze op hun werk nog wel door kunnen groeien. En als er dan een aanbod uit een ander land ligt, is de keuze snel gemaakt.”

Lees het volledig artikel via Blendle.